loader image

Mit tegyek, ha foglalt a domain név?

Először is nézzük át, hogy mi az az URL.

 • URL
  A Uniform Resource Locator (egységes erőforrás-helymeghatározó) rövidítése, másnéven webcím.
  Az én URL-em ez https://www.jakabaron.hu
 • http, https:
  Ez a protokol, ami a Hypertext Transfer Protocol és annak biztonságos, https (HTTP Secure) változatának rövidítése, ami a webes azonosításra szolgál.
 • www
  A World Wide Web rövidítése, web, vagy világháló. Az URL-ben ma már ezt gyakran elhagyják, ebben az esetben nekem így nézne ki: https://jakabaron.hu, ez is működik.
 • Domain végződés:
  Vannak nemzetközi fődomainek:
  .com – kereskedelmi tevékenységet jelöl
  .net – hálózatot jelöl
  .org – szervezetet jelöl
  és vannak nemzeti domain végződések, amik az országok rövidítése.
  .hu – Magyarország
  .fr – Franciaország
  .de – Németország
  stb.

Magyarországon a .hu domain végződés az elterjedtebb, de a .com és a .eu-t is gyakran használják.

Ha kitaláltál egy jó domain nevet, itt tudod ellenőrizni, hogy regisztrálható-e:
https://www.domain.hu/home/

Mit tehetsz, ha a kiszemelt domain neved már foglalt?

 • Várj:
  Ha a domain név foglalt, de szeretnéd ezt a nevet használni a weboldaladhoz, akkor amit tehetsz, hogy vársz, amíg a jelenlegi tulajdonos domain neve lejár és nem fizeti a hosszabbítását. A domain nevek általában egy évre vagy ennél hosszabb időre szólnak. Ha a jelenlegi tulajdonos nem újítja meg, akkor az újra elérhetővé válik, és te már lefoglalhatod. Azonban az is előfordulhat, hogy a jelenlegi tulajdonos megújítja a domain nevet, így ez a lehetőség időigényes lehet.
 • Találj ki másik domaint:
  Ha nem szeretnél várni, vagy ha a domain neved már hosszú időn át foglalt, akkor megfontolhatod egy másik domain név használatát. Fontos, hogy olyan domain nevet válassz, amely könnyen megjegyezhető, könnyen kiejthető, és amely azonosít téged és a márkádat. A domain neved segít az embereknek megtalálni a weboldaladat, ezért nagyon fontos, hogy az egyszerű és könnyen érthető legyen.
 • Kapcsolatfelvétel a jelenlegi tulajdonossal:
  Ha a választott domain nevet már foglalták, akkor megpróbálhatod felvenni a kapcsolatot a jelenlegi tulajdonossal, és megkérdezni, hogy eladó-e a domain neve. A domain név tulajdonosa lehet egy magánszemély, egy vállalat vagy egy domain neveket kezelő szolgáltató. Ha sikerül megegyezni a jelenlegi tulajdonossal az árban, akkor megvásárolhatod a domain nevet, és használhatod azt a weboldaladhoz.
 • Használj más domain végződést:
  Ha a kívánt domain nevet már foglalták, de nincs lehetőséged megvásárolni azt, akkor megfontolhatod, hogy ugyanazt a nevet használod, de más domain végződéssel, például .net, .org, .com, .co stb. Azonban fontos tudni, hogy az emberek hajlamosak az .hu végződésű domain nevekre keresni, így ez az alternatív lehetőség nem biztos, hogy olyan hatékony lesz a weboldalad népszerűsítésében, mint az eredeti .hu domain név használata.

 • Próbálj alternatív megoldást:
  Ha semmi más nem működik, akkor az utolsó lehetőség lehet az, hogy megpróbálsz találni egy alternatív megoldást. Például a domain névben felhasználhatod a neved, gaborinformatika.hu. Vagy esetleg megpróbálsz egy szinonimát keresni arra a szóra. Amennyiben több szóból áll, akkor kötőjellel különválasztani pl. gabor-informatika.hu és esetleg rövidítéssel is. Törekedj arra, hogy beszédes és rövid legyen a domain neved.

Ha szeretnél értesítést kapni új bejegyzésekről, iratkozz fel!